Bewonersvereniging Meer Buren is op zoek naar nieuwe bestuursleden.
Door de samenvoeging van de gemeente Haren met de gemeente Groningen valt het Paterswoldse Meer valt nu vrijwel geheel onder de gemeente Groningen. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen en uitdagingen. Het is meer dan ooit zaak om, als bewonersvereniging, een vinger aan de pols te houden.
Ook omdat de penningmeester op de aanstaande algemene ledenvergadering (ALV) afscheid zal nemen, is het bestuur op zoek naar mensen die zich actief willen bezighouden met de ontwikkelingen in onze woonomgeving.
Het westelijke deel van het Gasthuiseiland in de heringerichte noordoosthoek van het Paterswoldsemeer heeft veel zand aan de oppervlakte en ontwikkelt zichzelf heel aardig met een bloemrijk aanzicht. Hier komen spontaan recreanten, vooral aan de kant van de steiger in het terrein. Op het oostelijk deel is in mei, na een grondige schoonmaak van het terrein met diverse vrijwilligers, akkerbloemzaad van de Cruidt-Hoeck gestrooid. Dat moest een strijd leveren tegen het perzikkruid waarvan de bodem veel zaad bevat.
We hebben de opkomende planten later nog weer geholpen door nogmaals perzikkruid te trekken in gebied 1. Vooral de gele ganzenbloem (zie foto met het kunstwerk dat er al langer staat) en de korenbloem kwamen tevoorschijn.
Gebied 2 is selectief gemaaid om andere bloemen dan perzikkruid te sparen in de hoop dat er niet een nieuwe generatie perzikkruidzaad terecht zou komen. Ik weet niet zeker of dat gelukt is: misschien net te laat gemaaid.
Er zijn tot op heden ook diverse onbegroeide plekken grond aanwezig, waar op ±5 cm diepte een zeer vette zwarte bodem aanwezig is, waar blijkbaar geen plant doorheen komt met zijn wortels. Afwachten hoe dat op termijn gaat ontwikkelen of dat er wat aan gedaan wordt.
In het najaar zou ik graag geschikte meerjarigen inheemse planten willen zaaien en dan maar zien wat er opkomt. Mijn idee voor het Gasthuiseiland is dat er nectarplanten komen die heel geschikt zijn als voedsel voor insecten en planten die zogenaamde waardplanten zijn voor vlinders die in onze regio thuishoren. Dat zijn veelal zichtbaar bloeiende planten maar ook de brandnetel waar de rupsen van vlinders zoals kleine vos, gehakkelde aurelia, dagpauwoog, landkaartje, atalanta en soms ook de distelvlinder zich mee voeden. De brandnetel staat al op de grens van gebied 2 en 5, dus geen probleem voor mensen. De brandnetel levert de rupsen ook nog enige bescherming tegen vraat. Voor het oranjetipje zijn look zonder look en de pinksterbloem belangrijk. En voor diverse blauwtjes zijn vlinderbloemigen, zoals klaver, rolklaver en brem belangrijk. Op nectarplanten komen ook nog andere insecten af om er van de nectar te eten. Er zijn nogal wat minder bekende maar wel in de buurt voorkomende vlindersoorten die afhankelijk zijn van diverse soorten gras die ook in het Meerschapsgebied een kans moeten hebben. Daartoe is echter op veel plekken ander, minder vaak, maaibeleid nodig dan nu. Het Gasthuisland zou een proefgebied kunnen zijn voor die afwijkende grassoorten. Ik heb al contact gezocht voor overleg hierover met het Meerschap. Wie meer wil weten over vlinders en hun waardplanten kan met de hun namen uit dit artikel op internet zoeken met na het zoekwoord, wiki.
Inmiddels staan er twee paaltjes in de grond op het oostelijke deel van het eiland, waar de kunstwerken van Auke de Vries binnenkort geplaatst gaan worden (ze stonden eerst aan het begin van het paadje van het meer naar het hotel waar nu water is). Daar is zware apparatuur voor nodig, zodat zaaiwerkzaamheden daarop moeten wachten.
Op 1 maart 2023 wordt in onder andere de wijken Corpus den Hoorn en Hoornse Meer betaald parkeren ingevoerd. Wie als bewoner niet op eigen terrein kan parkeren, betaalt dan € 50 per jaar voor een parkeervergunning, bezoekers betalen € 2,40 per uur (prijspeil 2021). Het betaald parkeren gaat gelden van maandag tot en met zaterdag, van 9:00 tot 18:00 uur. In de aangrenzende wijken Hoornse Park en Piccardthof blijft parkeren gratis. Waaronder de Veenweg valt is onduidelijk.
De gemeente breidt naar eigen zeggen het betaald parkeren in de stad uit om parkeeroverlast op te lossen en het openbare gebied te herwinnen. Dat er in Corpus de Hoorn en Hoornse Meer sprake zou zijn van parkeeroverlast baseert de gemeente op 5 (!) meldingen uit 2018.
De gemeente heeft er “expliciet” voor gekozen om niet vooraf draagvlak voor het betaald parkeren te zoeken. Men beargumenteert dit als “daadkracht”. Wel wordt beloofd dat bewoners “intensief betrokken” worden bij het opnieuw inrichten van de ‘herwonnen’ openbare ruimte.
Diverse partijen in de gemeenteraad hadden kritiek op het plan, onder meer op het niet zoeken naar draagvlak en alternatieven. VVD, PVV, CDA, 100% Groningen en de Stadspartij stemden daarom tegen. Een meerderheid van GroenLinks, D66, PvdA, Partij van de Dieren, ChristenUnie en Student & Stad stemde voor.
Het is teleurstellend dat de gemeente de dialoog met haar inwoners in de wijken heeft gemeden. En wat betekent de invoering van het betaald parkeren in Corpus de Hoorn en Hoornse Meer voor de bewoners van het Hoornse Park en de Piccardthofwijk? Zal de de veronderstelde parkeeroverlast zich niet daarheen verplaatsen? Ook is het de vraag wat er komt van de in het vooruitzicht gestelde herinrichting van de openbare ruimte. Een parkeeroverlast van 5 auto’s per jaar in 2 wijken doet niet vermoeden dat er veel heringericht zal moeten worden.