“Meerschap Paterswolde moet broekriem aanhalen” meldt het Dagblad van het Noorden deze week. Het Meerschap Paterswolde gaat zich, als gevolg van bezuinigingen, ernstig bezinnen op de toekomst.
Omdat de deelnemende gemeenten in het Meerschap (Groningen, Haren en Tynaarlo) minder willen bijdragen dient het Meerschap rekening te houden met een lagere begroting. Het Dagelijks Bestuur (DB) overweegt een stap terug te doen en zich te beperken tot een beheersorganisatie. Dit voorjaar komt het DB daarom met een voorstel om rond te komen met een kleinere beurs. In dit voorstel wordt onder andere het bestaande dualistische bestuursmodel opgeheven. In het huidige model wordt het DB wordt gecontroleerd door het Algemeen Bestuur (AB; bestaat uit gemeenteraadsleden).
Het AB zorgt bij het Meerschap voor het -in politiek en openbaar bestuur- zo gewenste dualisme en brengt de kiezer dichterbij de overheid. Legitimiteit en draagvlak van het reilen en zeilen is met dit onafhankelijke AB geborgd. De afgelopen jaren is de toegevoegde waarde van een alert en constructief functionerend AB veelvuldig gebleken. Bijvoorbeeld bij behandeling van de begroting maar ook ten aanzien van beleidswijzigingen en lange termijn keuzes. In voornoemde gevallen heeft het DB meerdere keren onder druk van AB haar voornemen moeten bijstellen.
Kan dit dualisme zomaar aan de kant worden gezet? Hoe is het in de beoogde situatie gesteld met de transparantie? Hoe is de kwaliteit van besluiten en een duurzame uitvoering van beheerstaken geborgd? Hoe denkt het DB over het zo vaak gememoreerde draagvlak bij omwonenden en betrokkenen? Is de twee jaar geleden in het leven geroepen klankbordgroep al eens geevalueerd met AB en klankbordgroepleden? Is iedereen positief hierover?
Er zijn nog veel vragen te beantwoorden alvorens je kunt besluiten om het huidige bestuursmodel zomaar omver te werpen. Recente bestuurlijke missers en tegenvallers bij de gemeente Groningen en haar publieke instellingen geven eerder aanleiding tot stengere controle dan op het afschaffen ervan. Uiteindelijk is het de belastingbetaler die de rekening krijgt. In het kader van verantwoord openbaarbestuur is dit nieuwe voornemen weer een nieuwe uitdaging voor de leden van het AB en DB komend voorjaar. Meer Buren zal de ontwikkelingen voor u volgen.
Lees hier het DvhN artikel Meerschap moet broekriem aanhalen (2012-02-16 dvhn)