Groningen – Het Paterswoldsemeer moet volgens de Europse KWR regeling schoner worden dan het nu is. Tijdens een informatiebijeenkomst op 24 februari jongstleden heeft het waterschap Noorderzijlvest (NZV) dit aan omwonenden duidelijk gemaakt. Er zou 3 ha moeraszone op korte termijn en later tot 25 ha moeraszone aan de oevers van het meer komen voor 2027. De omwonenden van de zuidwesthoek van het meer waren fel tegen dit voorstel en hebben middels een petitie dit plan meteen van tafel weten te krijgen. Er moesten echter alternatieven aangeboden worden. De Beweging Recreatie Paterswoldse Meer (BRPM) informeert erover op hun website.
Category Archives: Waterschap
Drone over bodem Paterswoldsemeer
Groningen – Waterschap Noorderzijlvest gaat onderwaterdrones gebruiken om het Paterswoldsemeer en de Hoornse plas te onderzoeken. De drones zijn uitgerust met onderwatercamera’s en verschillende soorten sensoren.
Met behulp van de drones kan het water op meerdere plekken goed onderzocht worden. Hierdoor ontstaat er een beter beeld van de kwaliteit van de bodem en het water.
De drone legt 140 kilometer af over een vastgesteld raster. Heen en weer zoeft hij over de bodem van het Paterswoldsemeer en de Hoornse Plas: de nieuwe onderwaterdrone die woensdag 23 augustus jl. voor het eerst werd ingezet door Waterschap Noorderzijlvest. Tot nu toe werden van het water en de bodem van beide plassen met de hand monsters genomen die in het laboratorium werden onderzocht. Volgens waterschapsbestuurder Carla Alma is dat met de nieuwe methode niet meer nodig.
‘Over anderhalve maand krijgen wij de gegevens van deze metingen en weten we hoe het met de waterkwaliteit en de bodem in beide plassen staat. Aan de hand daarvan kunnen we maatregelen nemen als dat nodig is.’ Afhankelijk van de bevindingen besluit het waterschap of de onderwaterdrone vaker wordt ingezet. ‘Ik denk daarbij aan de Drentse beken en het Lauwersmeer’, zegt Alma.
Efficiënter
De nieuwe onderzoeksmethode is sneller, efficiënter en goedkoper dan de oude methode. Die hield in dat losse monsters van het water en de bodem in een laboratorium werden onderzocht.
Medusa-sensor
Voor het onderzoek worden de metingen van een zogeheten Medusa-sensor gebruikt om de samenstelling van de bodem vast te stellen en hoe diep het water is. De Medusa-sensor wordt over de bodem van het meer gesleept achter een boot.
Tip: Bekijk ook de video over dit onderwerp op de site van RTVNoord
Bron: RTVNoord