Onlanderij start verkenning Onlanden

Eelderwolde – In de december editie van de stadgroninger wijkkrant De Zuidwester lezen we dat de redactie van de krant op bezoek gaat bij de Onlanderij, de boerderij van Natuurmonumenten in natuurgebied De Onlanden.

Bij de Onlanderij kun je terecht voor een lekkere kop koffie of thee met een lekkernij (alles biologisch natuurlijk!) maar het is bovenal de startplaats voor kennismaking met de natuur en voor een verkenning van het natuurgebied, voor jong en oud. Ook worden er excursies georganiseerd onder leiding van een boswachter.

De Onlanderij is geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur

Lees alles over het bezoek van de redactie aan de Onlanderij in De Zuidwester of bezoek de website www.corpusdenhoorn.nl/zuidwester

Hermelijn in plaats van roerdomp in De Onlanden

Eelderwolde – Fotograaf Mark Schuurman trof afgelopen zondagochtend in natuurgebied De Onlanden tussen Groningen en Peize een hermelijn aan. ,,Een zeldzaamheid.”

Schuurman,werkzaam voor landinrichter Prolander, fotografeert normaal gesproken vogels. Zondagochtend trotseerde hij de kou om in De Onlanden op zoekt te gaan naar een roerdomp, een waadvogel die zich ook niet zo maar laat zien en die zich bovendien goed schuil kan houden in rietkragen.

Tevergeefs bleek Schuurmans uitruk niet. ,,Ik zag in de slootkant iets wits heen en weer roetsjen.” Het bleek een hermelijn te zijn.

Lees het hele artikel op Dagblad van het Noorden

Bron: Dagblad van het Noorden d.d. 20-2-2018

Uitkijktoren in De Onlanden

Onlanden – De uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden tussen Groningen en Drenthe is na ruim vijf jaar een feit en sinds donderdag 6 december te beklimmen.

Boswachter Bart Zwiers, gehuld in olijfgroen regenpak en stevige wandelschoenen, glimlacht als hij over de nieuwe uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden spreekt. „Ik ben blij dat het eindelijk af is”, zegt hij.

Dat de naderende storm donderdagmiddag wellicht niet ideaal is om de uitkijkpost voor het eerst te betreden, betwist hij. „Ik vind een goede storm ook prachtig om te zien. Mooi weer is een kwestie van perspectief.”

‘Kijk niet naar beneden’

Gisteren werd het vijfentwintig meter hoge bouwwerk, na ruim vijf jaar discussie, voor het publiek opengesteld. De harde windstoten deden het hout kraken. „Maak je geen zorgen”, zei de boswachter geruststellend.

„Het is niet de toren die je hoort. Dat zijn de bomen.” Ook tegen hoogtevrees wist hij bemoedigende woorden te spreken. „Kijk niet naar beneden.”

Groots uitzicht

Op het bovenste plateau blijkt een staaltje doorzettingsvermogen meer dan de moeite waard. Vanaf de toren is de wijde omtrek van het natuurgebied te zien. „Hier besef je pas hoe groots de waterberging eigenlijk is”, zegt Zwiers.

„En als het echt hard regent, verandert alles behalve de paden en wegen in een grote waterplas.” Een natuurlijke wateropvang, zodat Groningen niet overstroomt. Volgens de boswachter draagt het vergezicht bovenop de toren bij aan de beleving van De Onlanden.

Het ontwerp van de toren is geïnspireerd op de haagwinde, een plant die zich om rietstengels omhoog wentelt en veel voorkomt op het moerassige terrein van De Onlanden. Gebouwd van metaal en afgewerkt met hout.

Op de kleine parkeerplaats, waar maximaal twintig auto’s kunnen staan, leidt een kronkelend pad door het drassige terrein naar het bouwwerk. „En hier begint de beleving al”, zegt Zwiers.

„Mensen moeten eerst een stuk door de natuur lopen, waar ze misschien al een vos of wilde paarden tegenkomen.” Volgens de boswachter wordt het uitzicht bovenop de toren door de wandeling een extra mooie beloning. „Want zo doe je er ook echt iets voor.”

Bron: Dagblad van het Noorden

Lees het volledige artikel op Dagblad van het Noorden